Tarta z gruszkami
To naprawdę smaczne i wyjątkowe ciasto. Należy do moich najlepszych z gruszkami. Można jesć zaraz po ostudzeniu, ale na drugi dzień po upieczeniu jest jeszcze lepsze.
Możemy podać z lodami, bitą smietaną lub polać sosem karmelowym.
Wspaniała słodycz gruszek w kruchym migdałowym ciescie z nutą cynamonu.
Składniki:
- 230 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałow
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 160 g zimnego masła
- 1 jajo
- 3-4 gruszki
oraz:
- 2 łyżki cukru cynamonowego
Wykonanie:
- Mąki wymieszać z proszkiem, solą i przesiać do miski.
- Dodać cukier i cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła.
- Rozetrzeć maslo ze składnikami na okruszki, po czym dodać jajko.
- Wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić 30 minut.
- Następnie oddzielić 1/4 ciasta i ponownie schłodzić w lodówce.
- 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24-26 cm.
- Obciążyć kulkami ceramicznymi.
- Piec w 200 st. C przez 15 minut, po czym wystudzić.
- Gruszki obrać pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić cytryną.
- Ułożyć na podpieczonym spodzie, brzuszkami do góry.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na 0,5 cm, przykryć nim gruszki, rant skleić widelcem.
- Odciąć srodek ciasta o średnicy 7 cm, w to miejsce ułożyć 2 lub 3 ćwiartki gruszek.
- Posypać cukrem cynamonowym lub cukrem biały wymieszać z cynamonem.
- Piec w temp. 190 st. C przez 35 minut lub do zarumienienia ciasta.
Smacznego ?