Tarta z gruszkami
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy. Ciasto ponakłuwać i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 min.
Puszka gruszek
250 ml gęstej śmietany
2 żółtka
2 łyżki cukru ( to za mała ilość)
Śmietanę ubić z żółtkami i cukrem (podana ilość cukru okazała się za mała, ja dosładzałam krem).
Gruszki odsączyć, przekroić , ponacinać wzdłuż rowki i ułożyć wypukłymi częściami do góry na podpieczonym cieście. Zalać kremem ze śmietany i piec ok 30 min. Z 30 min w moim piekarniku zrobiło się ok 60 :D