Tarta z dżemem z rokitnika
Do ciasta wykorzystałam resztę ciasta (zamrożonego) z przepisu:
http://figowesmaki.blox.pl/2017/04/Tarta-z-masa-z-masla-orzechowego-z-mascarpone.html
Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g pokruszonych orzechów ziemnych
200 g masła
3 surowe żółtka
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić na pół godziny do lodówki.
Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.
3/4 Ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.
Wierzch ciasta posmarować dżemem z rokitnika.
Pozostałą część ciasta także rozwałkować, wyciąć z niego foremką ciasteczka i ułożyć je na wierzchu tarty.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.