Tarta z cebulą i boczkiem

Tarta z cebulą i boczkiem
Zdjęcie - Tarta z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g żółtego sera
  • 150 g cebuli
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki krupczatki
  • 30 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dymka lub szczypior
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
Przygotowanie

300 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki mieszamy z proszkiem do pieczenia, ½ łyżeczki cukru i ½ łyżeczki soli. Dodajemy 1 jajko, kwaśną śmietanę oraz 170 ml oleju. Mieszamy i zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Zawijamy w folię i schładzamy około 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10-12 minut w 190ºC. Studzimy.

Na pozostałym Oliwierze smażymy na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość przesmażamy na złoty kolor. Studzimy.

4 jajka mieszamy z kremówką, mlekiem i połową startego sera. Dodajemy przesmażony boczek z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane nadzienie przelewamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180ºC.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub dymką.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów