Tarta z botwiną i kozim serem
Tarta z botwiną i kozim serem to idealna propozycja na każdą porę dnia. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Dlatego, póki jeszcze na straganach można dostać młode liście buraków, koniecznie je wykorzystajcie. Ten przepis bardzo przypomina francuski quiche. Młode liście buraków zblanszowałem na patelni z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek, a następnie połączyłem z jajkami i śmietaną. Gorąco polecam użyć crème fraîche, ale zwykła kwaśna śmietana też da radę. ? Następnie masę wylałem na podpieczony kruchy spód, a na wierzch położyłem plasterki francuskiego koziego sera w roladzie. W zamian można również użyć greckiej fety – równie dobrze komponuje się ona z buraczkami. Tutaj chyba nie ma co się bardziej rozpisywać, dlatego lećcie do sklepu po składniki i mam nadzieję, że tarta z botwiną i kozim serem zagości u Was jeszcze dziś!
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody lub mleka
Nadzienie:
- 1 pęczek botwinki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- 3 jajka
- 200 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany 18%
- 100 g koziego sera w roladzie (można użyć również sera feta)
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto do połączenia się składników, dolewając w razie potrzeby wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie na wielkość nieco większą niż spód nieprzywierającej formy na tartę (prostokątna o wymiarach 12x36 cm lub okrągła o średnicy 26-28 cm). Ciasto przełóż do foremki i wyrównaj brzegi nożem. Na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie oraz papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Nadzienie
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Przysmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Botwinę umyj i osusz. Odetnij buraczki, obierz, pokrój na plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż przez moment. Następnie dodaj pokrojone łodyżki i krótko smaż, aż zmiękną. Na sam koniec wrzuć posiekane liście i smaż do zmniejszenia objętości. Zawartość patelni odstaw do wystudzenia.
- Śmietanę ubij krótko trzepaczką z jajkami do połączenia. Wrzuć podsmażoną botwinkę i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Farsz wyłóż na upieczony spód. Ser kozi pokrój w plastry i ułóż na wierzchu. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż nadzienie się zetnie. Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.