Tarta ryżowa z cukinią
przepis:
0,5 szklanki ryżu
1 mała cukinia
0,5 papryki czerwonej
4 płaty suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanej bazylii
1 jajko
2 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
0,5 cebuli
olej
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cukinię, paprykę i suszone pomidory opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać cukinię, pomidory i paprykę. Przesmażyć razem.
Do ostudzonego ryżu dodać jajko, posiekaną bazylię, warzywa i ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze połączyć.
Ryż wyłożyć do tortownicy (średnica 18 cm) wysmarowanej masłem.
Piec ok. 30 min w temp. 200º C.