Tarta jabłkowa
Moja pierwsza tarta w życiu
ale wyszła dobra ,choć martwiłam się że tak nie będzie
- wszystko zostało zjedzone.
2 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ
1/2 MARGARYNY LUB MASŁA
4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
1 CUKIER WANILIOWY
1/2 SZKLANKI WODY
4 JABŁKA
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU DO POSYPANIA
Wlać letnią wodę dodać cukry rozpuszczone masło i wymieszać ,następnie mąkę i zagnieść tak by ciasto swobodnie odchodziło od miski.Włożyć do lodówki na 30 minut by się schłodziło. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do tarty. Jabłka obrać i pokroić w plasterki (jeżeli są mało słodkie wymieszać z cukrem) wyłożyć na ciasto i piec ok 20-30 minut w 180 C ciasto można zamrażać ) Lekko przestudzić posypać c. pudrem i podawać.
SMACZNEGO :-)