Tarta a'la chili con carne
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Na farsz:
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
0,3 kg mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 jajko + białko z farszu
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Farszu:
Posiekać cebulę a następnie zeszklij na oliwie. Posiekaj czosnek oraz chili i dodaj do cebuli a następnie smaż jeszcze ok. 2 minuty. Dodać 0,3 kg mielonej wołowiny i przesmażyć na jasnobrązowo. Dodać pomidory z puszki, kmin rzymski, oregano oraz paprykę w proszku. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia ok. 30 minut. Dodać odsączoną fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać do farszu jajko, białko (pozostałe z ciasta) oraz 3 łyżki śmietany. Gdy ciasto się podpiecze, ułóż na nim farsz i piecz ok. 30-40 minut w 180 st. C.