Tarator – bałkański chłodnik
Uwielbiam nasz tradycyjny, polski chłodnik z ogórka z rzodkiewką i dużą ilością zieleniny (przepis tu – klik), ale chłodnik bałkański również skradł moje serce! Jest znakomity, czuć w nim delikatnie smak czosnku, oliwy i cytryny. Jest lekki i orzeźwiający. Podaje się go z posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem bałkańskim, co dopełnia smaku. Jeśli nie uda Wam się dostać sera bałkańskiego (w dużych marketach powinien być dostępny), możecie dodać ser feta (nie ser sałatkowy – ser feta!). Przygotujecie go w dosłownie 10 minut! Najlepiej odstawić go jeszcze do lodówki na 1-2 godziny, ale jeśli macie mocno schłodzony jogurt grecki to śmiało możecie jeść zaraz po przygotowaniu. Ostatnio miałam na niego taką ochotę, że zjadłam go od razu po przyrządzeniu i smakował równie dobrze! Idealna opcja na upalny dzień, bardzo Wam polecam :).
PRZEPIS NA TARATOR – BAŁKAŃSKI CHŁODNIK (2 porcje)
Składniki :
500 ml jogurtu greckiego
½ szklanki wody
2 ogórki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
½ pęczka koperku
sól, pieprz
Dodatkowo :
mała garść orzechów włoskich
ser bałkański
Jak zrobić tarator – chłodnik bałkański :
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i dodać do ogórka. W misce umieścić jogurt grecki, wodę , oliwę i sok z cytryny, wymieszać do połączenia składników trzepaczką rózgową. Dodać ogórek z czosnkiem i posiekany koperek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać z posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem bałkańskim.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!