Talarki z bakłażana
Cześć,
Tym razem pomysł na lekki obiad, zaczerpnięty z bloga mojej przyjaciółki-dieteczki. Jeśli szukacie nie tylko przepisów, ale również i porad oraz artykułów o żywieniu to zapraszam na blog Pauli vel Nuterby.
Poniżej zamieszczam przepis na talarki z bakłażana z serem i szynką.
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 1 duży bakłażan,
- 1 ser mozzarella,
- 1/2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej,
- sól, pieprz (najlepiej świeżo mielone),
- łyżka oleju,
Making-of:
- Umyty bakłażan kroimy na tarki grubości 1,5 cm. Solimy jedną stronę, po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
- Następnie talarki przysmażamy na patelni na oleju aż zmiękną.
- Po przysmażeniu talarki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy na nie kawałki szynki (plastry najlepiej pokroić na mniejsze części) oraz sera. Zapiekamy całość przez około 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Pozdrawiam,
Gosia
Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:
E-mail (wymagane) (Adres nie będzie widoczny) Podpis (wymagane) Witryna internetowaKomentujesz korzystając z konta WordPress.com. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Twitter. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Facebook. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Google+. ( Log Out / Zmień )
AnulujConnecting to %s