Tajski makaron ostro-kwaśny
Dopadł mnie pierwszy w tym sezonie katar i od paru dni jestem rozłożona. Zanim jednak kompletnie mnie zmogło, przyrządziłam poniższy makaron, bo jak pisałam, od pewnego czasu chodzi za mną kuchnia orientalna. Przepis z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
250 g tajskiego makaronu jajecznego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju chilli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 szalotki, drobno posiekane
1/2 szklanki młodych pieczarek, posiekanych
1 szklanka grzybów chińskich
2 łyżki soku z lemonki
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, po odcedzeniu skrop olejem sezamowym. W woku rozgrzej olej chilli, wrzuć czosnek, cebulki i pieczarki, podsmaż. Grzyby chińskie, namoczone wcześniej, posiekaj na drobne paski, dorzuć do woka. Wlej sok z lemonki, sos sojowy, dosyp cukier. Wszystko razem zagotuj. Dodaj makaron i wymieszaj wszystko razem. Podawaj posypane kolendrą i orzeszkami ziemnymi.