Tajski makaron ostro-kwaśny

Tajski makaron ostro-kwaśny

Dopadł mnie pierwszy w tym sezonie katar i od paru dni jestem rozłożona. Zanim jednak kompletnie mnie zmogło, przyrządziłam poniższy makaron, bo jak pisałam, od pewnego czasu chodzi za mną kuchnia orientalna. Przepis z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

250 g tajskiego makaronu jajecznego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka oleju chilli

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 szalotki, drobno posiekane

1/2 szklanki młodych pieczarek, posiekanych

1 szklanka grzybów chińskich

2 łyżki soku z lemonki

3 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, po odcedzeniu skrop olejem sezamowym. W woku rozgrzej olej chilli, wrzuć czosnek, cebulki i pieczarki, podsmaż. Grzyby chińskie, namoczone wcześniej, posiekaj na drobne paski, dorzuć do woka. Wlej sok z lemonki, sos sojowy, dosyp cukier. Wszystko razem zagotuj. Dodaj makaron i wymieszaj wszystko razem. Podawaj posypane kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Zdjęcie - Tajski makaron ostro-kwaśny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów