Tagliatelle z pomidorami i mozzarellą
Upał! Topię się, rozpuszczam, paruję całą objętością ciała, skwierczę jak skwarek na patelni. Leżę jak kłoda i nie chce mi się nic.
Dopiero po południu nabieram ochoty na jedzenie, a i to wybredna jestem, nie może być za ciężkie, za gorące, zbyt pikantne. Na przykład wczoraj takie improwizowane tagliatelle ze świeżymi pomidorami i mozzarellą spisało się idealnie.
TAGLIATELLE Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
(dla 4 osób)
400g makaronu tagliatelle,
4 średnie pomidory,
2 kulki mozzarelli,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
pietruszka, bazylia i tymianek – najlepiej świeże,
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać drobniutko pokrojoną cebulę, smażyć na niedużym ogniu przez krótką chwilę (max 1 minutę), dodać posiekany czosnek, wymieszać, zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć pestki a pozostały miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać cebulę wraz z oliwą, pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekane zioła. Doprawić pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki do "przemacerowania". Posolić dopiero tuż przed podaniem.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z pomidorami i od razu podawać.
Dopiero po południu nabieram ochoty na jedzenie, a i to wybredna jestem, nie może być za ciężkie, za gorące, zbyt pikantne. Na przykład wczoraj takie improwizowane tagliatelle ze świeżymi pomidorami i mozzarellą spisało się idealnie.
TAGLIATELLE Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
(dla 4 osób)
400g makaronu tagliatelle,
4 średnie pomidory,
2 kulki mozzarelli,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
pietruszka, bazylia i tymianek – najlepiej świeże,
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać drobniutko pokrojoną cebulę, smażyć na niedużym ogniu przez krótką chwilę (max 1 minutę), dodać posiekany czosnek, wymieszać, zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć pestki a pozostały miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać cebulę wraz z oliwą, pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekane zioła. Doprawić pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki do "przemacerowania". Posolić dopiero tuż przed podaniem.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z pomidorami i od razu podawać.