Tafelspitz

Tafelspitz

Bardzo proste, niewyszukane danie - to właściwie wołowina z rosołu z dodatkami - sosem chrzanowy, ziemniakami z wody i gotowaną marchewką. W Wiedniu do tego dania dostałam też sałatkę ziemniaczaną, duszone jabłka i fasolkę szparagową z wody.
Tafelspitz było ulubionym daniem cesarza Franciszka Józefa (wygląda na to, że miał dość prosty, mieszczański gust) i w pewnym sensie jest daniem narodowym Austrii.
Są rożne sposoby przygotowania tego dania ale wszystkie są proste a efekt podobny: dla mnie rewelacja.

Zdjęcie - Tafelspitz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

w sporym garnku zagotowałam bulion wołowy (mam zawsze zamrożony)
dodałam cebulę
kawałek rostbefu z kością
gotowałam całość przez jakieś 2 godziny - aż mięso zmięknie
20-30 minut przed końcem dodałam marchewkę
w tym czasie ugotowałam ziemniaki

Mięso podałam z ziemniakami, marchewka i chrzanem - powinien być sos chrzanowy ale szczerze mówiąc to ja go nie lubię. Jest dla mnie za mączny. Wolę zwykły chrzan.

Z wywaru - zupy natomiast zrobiłam pyszną zupę ogórkową. Z ziemniakami.

Kategorie przepisów