Taboule w szynce
Zapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie. (...) Lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem. A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie?
Taboule w szynce
składniki: 150 g kaszy kuskus, 1 czerwona papryka, szczypior z 2 dymek, pęczek mięty, pęczek natki pietruszki, około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek
dodatkowo duże plastry szynki, szczypior do związania
wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę. Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem.