Szybko zrobione, szybko zjedzone!
Gdy o 17-tej wróciłam do domu, obiad miałam jedynie zaplanowany w głowie, ale przygotowałam go w takim tempie, że już pół godziny później siedzieliśmy przy stole i jedliśmy makaron. Dodałam do niego zielone warzywa i boczek wędzony pokrojony w kostkę. Wyszło pyszne i w dodatku bardzo szybkie danie.
Zwykły obiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym!
Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem
3-4 porcje
300 g dowolnego makaronu
200 g wędzonego boczku
300 g brukselki
1 mała cukinia
pół pęczka szczypiorku
200 ml śmietany kremówki
sól
pieprz
Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Do chrupiącego boczku dodać plasterki cukini i smażyć przez 1 minutę. Dodać brukselkę i smażyć kolejną minutę. Dolać śmietanę i makaron i razem wszystko dusić 2-3 minuty na dużym ogniu, aby część płynu wyparowała. Zdjąć z palnika i przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.