Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Piekłam w blaszce 32x23.
Składniki na szybkie ciasto czekoladowe:
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki powideł
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 50 g. czekolady mlecznej
Polewa:
- 100 g. śmietanki 30 %
- 50 g. czekolady mlecznej
- 50 g. czekolady gorzkiej
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Czekoladę posiekać nożem.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao
i posiekaną czekoladę.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa.
Wierzch dodatkowo posypałam tartymi migdałami.