Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe


Zdjęcie - Szybkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Piekłam w blaszce 32x23.




Składniki na szybkie ciasto czekoladowe:

 

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g. czekolady mlecznej

 

Polewa:

  • 100 g. śmietanki 30 %
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej

 

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?

Czekoladę posiekać nożem.

 

Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao

i posiekaną czekoladę.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.

 

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.

Wystudzone ciasto udekorować polewą.



Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa.

Wierzch dodatkowo posypałam tartymi migdałami.

 

Zdjęcie - Szybkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów