Szybkie bułki pszenne

Szybkie bułki pszenne

Wczoraj popołudniu zdałam sobie sprawę, że nie kupiłam pieczywa na następny dzień, a do sklepu tak strasznie nie chciało mi się iść, więc poszperałam trochę w internecie i znalazłam kolejny przepis na szybkie bułki pszenne. Na szczęście zawsze staram się mieć w szafce zapas drożdży instant, dzięki czemu byłam uratowana. Zagniotłam ciacho, dałam mu podrosnąć i już po godzinie mogłam upiec smaczne, świeżutkie i pachnące bułeczki. Mmm... uwielbiam domowe pieczywo :)

Zdjęcie - Szybkie bułki pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 600 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml letniej wody
  • odrobina mleka mleko do posmarowania bułek + mak do posypania

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, czyli na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez 1-2 minuty, następnie podzielić na 8 porcji i każdą z nich uformować na kształt bułeczki. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Na koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a uderzone od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Upieczone, gorące bułki wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia.

Zdjęcie - Szybkie bułki pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów