Szybkie bułeczki mleczne bez mąki

Szybkie bułeczki mleczne bez mąki

Nietypowe bułeczki, które można zrobić dosłownie w krótką chwilę. Wywodzą się z diety proteinowej, dlatego nie zawierają mąki, a jedynie mleko w proszku i jajka. Nigdy nie byłam zwolenniczką diety białkowej jako takiej, jednak niektóre przepisy są ciekawe i inspirujące, dlaczego więc nie włączyć ich do normalnego, racjonalnego stylu żywienia? :)
W oryginale mleko powinno być odtłuszczone, ja jednak użyłam pełnego, bo takie miałam napoczęte w lodówce, a chciałam je zużyć :) Ponoć mleko może być zarówno sproszkowane, jak i granulowane. Proporcje trzeba jednak dobrać nieco na oko, ponieważ 1 łyżka mleka w proszku jest niemal 2 razy cięższa niż granulowanego.
Bułeczki mają słodkawy, mleczny posmak i świetnie nadadzą się jako baza słodkiego śniadania. Oczywiście ich konsystencja jest nieco inna niż tradycyjnych bułek – bardziej delikatna i odrobinę „gąbczasta”. Czytając opinie o nich w internecie, niektórzy skarżyli się, że wychodzą gumowate. Moje wcale jednak takie nie były – może to właśnie zasługa użycia pełnego mleka, a nie odtłuszczonego?
Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu – zapewne wtedy, gdy za oknem będzie lał deszcz i nie będzie mi się chciało wychodzić z domu do piekarni ;)
Dodam jeszcze tylko, że nie wiem niestety, jak długo takie bułeczki da się przechowywać, ponieważ wszystkie zjedliśmy na śniadanie ledwo wystygły ;)

Zdjęcie - Szybkie bułeczki mleczne bez mąki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZYBKIE BUŁECZKI MLECZNE BEZ MĄKI
(5 sztuk)
ok. 9 łyżek mleka w proszku,
3 średnie jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Ilość mleka w proszku dobrać tak, żeby masa była gęsta. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać okrągłe „kupki” z ciasta. Piec w 170 stopniach przez 10-12 minut, aż bułeczki będą zarumienione.


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Kategorie przepisów