Szybki krupnik na gęsinie
Po gęsiej uczcie zostało trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!
składniki
1 l bulionu z gęsi - przepis tutaj
warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)
(marchewka, pietruszka, seler)
2 ziemniaki
garść mięsa pieczonej gęsi
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
natka pietruszki
przygotowanie
Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku solą pieprzem (ewentualnie maggi) posypać natką pietruszki i podawać . Smacznego!
składniki
1 l bulionu z gęsi - przepis tutaj
warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)
(marchewka, pietruszka, seler)
2 ziemniaki
garść mięsa pieczonej gęsi
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
natka pietruszki
przygotowanie
Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku solą pieprzem (ewentualnie maggi) posypać natką pietruszki i podawać . Smacznego!