Szybki jabłecznik biszkoptowy
Mięciutki biszkopt przełożony jabłkami, posypany cukrem pudrem.
Pyszne rozpływające się w ustach ciasto. Robię je od lat. Tym razem szybka wersja,
bo użyłam jabłek ze słoika. Jeśli chcecie zrobić ze świeżych jabłek, to potrzeba 2 kg.
Składniki:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
1 litrowy słoik jabłek prażonych
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 30 minut.
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać cynamon.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gorących jabłek,
cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje wyłączyć gaz.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Na jednej części wyłożyć jabłka.
Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.
Wierzch posypać cukrem pudrem.