Szybki cobbler wegetariański

Szybki cobbler wegetariański
Zdjęcie - szybki cobbler wegetariański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś na rzeczy przepis na danie błyskawiczne, ultrałatwe i bardzo smaczne. Tak proste, że właściwie trudno mówić o przepisie. Najlepsze jest dyniowe, ale z różnych warzyw mieszanych też smakuje jak należy. Ja mam ostatnio jakąś warzywną obsesję, no ale w lutym to wiadomo - do wyboru mam głównie mrożonki. Mrożone też się nadają, oczywista. Kruszonka załatwi sprawę chrupkości, ale warto nie rozpaćkać warzyw przed zapieczeniem.
Weźmy:

na ciasto:
100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
50 g bezmlecznej margaryny
2 łyżki płatków owsianych
sporą szczyptę soli
zimną wodę
na farsz:
2 szklanki pokrojonych ulubionych i dozwolonych warzyw (u nas resztki pieczonych ziemniaków oraz groszek, fasolka, kukurydza, brokuł, cebula i papryka)
2 łyżki oleju
ulubione przyprawy - do smaku (dałam zioła prowansalskie i sól)

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji nieco bardziej zwartej niż kruszonka. Warzywa poddusić na tłuszczu, doprawić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Ciasto odrywać po kawałeczku, rozpłaszczać między palcami i płatami ciasta pokryć warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i zapiekać ok. 15 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podawać z surówkami.

Kategorie przepisów