Szybki biszkopt z poziomkami
Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto z owocami na podwieczorek dla moich dwóch łasuchów. Zdecydowałam się skorzystać z przepisu z książeczki "Pyszne ciasta" i nie żałuję - dzięki dodatkowi kremówki, biszkopt nie jest za suchy, a przygotowanie ciasta razem z pieczeniem trwa niecałą godzinę. I te poziomki... pachną obłędnie :)
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kremówki
owoce - poziomki, jagody, borówki lub jeżyny
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Żółtka wymieszaj z kremówką, dodaj do białek, połącz mieszając. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem, dokładnie zmieszaj. Ciasto wlej do niedużej formy (ja użyłam prostokątnej foremki o wymiarach 21 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem, pozwól ciastu chwilę ostygnąć.
Dzisiaj upiekłam jeszcze jedno, tym razem z borówkami :)