Szybka zupa - krem z pora i cukinii
Błyskawiczna zupa – krem z zielonych warzyw, o lekko ostrym smaku curry. Jeżeli szukasz przepisu na zupę niskokaloryczną, sycącą i lekko strawną, ten przepis jest dla Ciebie 🙂
Składniki na zupę – krem z cukinii i pora- 2 litry wody lub bulionu
- 4 ziemniaki
- 2 mniejsze pory ( jasna i jasnozielona część )
- 1/2 małej cukinii
- 1 cebula / 3 ząbki czosnku
- pełna łyżka żółtej pasty curry
- 100 ml. śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa
Obrane ziemniaki, pokrój na większe kawałki. Z pora usuń wierzchnie liście i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Cukinię pokrój na plasterki.
W wodzie lub bulionie, gotuj ziemniaki.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj por, cebulę, czosnek. Smaż około 2 minuty, intensywnie mieszając.
Dodaj pastę curry, całość pomieszaj, dorzuć cukinię. Smaż wszystko, mieszając kolejne 5 minut.
Zawartość patelni dodaj do garnka, i gotuj pod przykryciem około 25 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Jeżeli używasz, dodaj śmietankę. Zagotuj, dopraw do smaku wg. uznania.
Zupę – krem, można podać z chrupiącymi grzankami i pietruszką 🙂 Smacznego 🙂