Szybka zupa - krem z pora i cukinii

Szybka zupa - krem z pora i cukinii

Błyskawiczna zupa – krem z zielonych warzyw, o lekko ostrym smaku curry. Jeżeli szukasz przepisu na zupę niskokaloryczną, sycącą i lekko strawną, ten przepis jest dla Ciebie 🙂

Zdjęcie - Szybka zupa - krem z pora i cukinii - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę – krem z cukinii i pora
  • 2 litry wody lub bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 mniejsze pory ( jasna i jasnozielona część )
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 cebula / 3 ząbki czosnku
  • pełna łyżka żółtej pasty curry
  • 100 ml. śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Obrane ziemniaki, pokrój na większe kawałki. Z pora usuń wierzchnie liście i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Cukinię pokrój na plasterki.

W wodzie lub bulionie, gotuj ziemniaki.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj por, cebulę, czosnek. Smaż około 2 minuty, intensywnie mieszając.

Dodaj pastę curry, całość pomieszaj, dorzuć cukinię. Smaż wszystko, mieszając kolejne 5 minut.

Zawartość patelni dodaj do garnka, i gotuj pod przykryciem około 25 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Jeżeli używasz, dodaj śmietankę. Zagotuj, dopraw do smaku wg. uznania.

Zupę – krem, można podać z chrupiącymi grzankami i pietruszką 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Szybka zupa - krem z pora i cukinii - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów