Szybka carbonara z chorizo
Dziś przedstawiam efekt mojej ostatniej wizyty w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych (z dedykacją dla Izabeli:)), gdyż jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybka carbonara z chorizo
(2-3 porcje)
Składniki:
- 400 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 duże jajka
- 1 1/2 szklanki startego sera Manchego (lub innego sera żółtego)
- mielony pieprz
- 150-200 g spaghetti
- 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj fasolę. Odcedź, zostawiając 1 szklankę płynu z gotowania i odstaw.
- W średniej misce dokładnie roztrzep jajka wraz z 1 szklanką startego sera i solidną szczyptą pieprzu, odstaw.
- Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego.
- Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj, dolewając wodę z gotowania makaronu (być może cała szklanka nie będzie potrzebna, wg uznania), skórkę i sok z cytryny.
- Podawaj makaron posypany resztą sera i natką pietruszki.
Smacznego!
English version
Chorizo carbonara
(2-3 servings)
Ingredients:
- 400 g green and yellow beans, trimmed and chopped into 2 cm pieces
- 2 large eggs
- 1 1/2 cup manchego cheese, grated (or other cheese)
- ground pepper
- 150-200 g spaghetti
- 1 cup chorizo, diced
- 1/2 teaspoon hot paprika
- zest of 1/2 lemon
- 1 teaspoon lemon juice
- 1/4 cup parsley, chopped
Preparation:
- Cook spaghetti according to package directions, 5-6 minutes before the end of cooking add beans. Drain, reserve 1 cup of the pasta liquid and set aside.
- Break the eggs into a medium bowl, add 1 cup of the grated cheese, and season with pepper. Lightly beat everything together and set aside.
- Heat a medium and deep pan, add the chorizo and cook until brown. Add in the paprika and pepper, cook for a couple more minutes, turn the heat to low.
- Add the spaghetti to the pan with chorizo, toss the pasta to coat and heat up. Turn off the heat, pour in the egg mixture and vigorously stir while at the same time slowly adding the reserved pasta water. Egg mixture is ready when has turned into a creamy, thick sauce. Finally, add in the lemon zest and juice.
- Serve with more cheese and the chopped parsley.
Enjoy!