Szwedzkie klopsiki Köttbullar
W niedzielne przedpołudnia z wielu mieszkań dochodzi dźwięk rytmicznego rozbijania schabowych. Zazwyczaj pół godziny po tym klatki schodowe wypełniają się zapachem smażonych kotletów, znacie to? Czy u Was też króluje ten klasyk a może szukacie alternatywy? Oto moja propozycja na niedzielny obiad...
SZWEDZKIE KLOPSIKI
Klopsiki:
400 gramów mielonej wieprzowiny
jajko
bułka tarta
0,5 łyżecki mielonego ziela angielskiego
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej
masło
Sos:
łyżka mąki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu Worchester
łyżeczka cukru
woda
Składniki klopsików wyrobić na jednolitą masę i formować kuleczki (im więcej masz czasu tym mniejsze...). Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć klopsiki.
Do kubka wsypać mąkę, dodać odrobinę zimnej wody i dobrze wymieszać. Kubek dopełnić wodą, dodać sos sojowy i Worchester oraz cukier. POwstałym płynem zalać klopsiki i pogotować 10 minut. Podawać z konfiturą z borówek lub żurawiną.Smacznego!
SZWEDZKIE KLOPSIKI
Klopsiki:
400 gramów mielonej wieprzowiny
jajko
bułka tarta
0,5 łyżecki mielonego ziela angielskiego
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej
masło
Sos:
łyżka mąki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu Worchester
łyżeczka cukru
woda
Składniki klopsików wyrobić na jednolitą masę i formować kuleczki (im więcej masz czasu tym mniejsze...). Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć klopsiki.
Do kubka wsypać mąkę, dodać odrobinę zimnej wody i dobrze wymieszać. Kubek dopełnić wodą, dodać sos sojowy i Worchester oraz cukier. POwstałym płynem zalać klopsiki i pogotować 10 minut. Podawać z konfiturą z borówek lub żurawiną.Smacznego!