Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą
Jeżeli tak jak ja uwielbiasz szparagi w najprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla.
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 200 g sera halloumi
- 1 czerwona cebula
- garść listków świeżej mięty
- 2 łyżki płatków migdałów
- olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente. Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na chwilę bezpośrednio do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor). Ugotowane na pół-twardo szparagi możesz również później podpiec na grillu razem z serem.
Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni na złoto. Cebulę pokrój w piórka. Migdały podpraż na suchej patelni. Na talerzu ułóż ugotowane szparagi, plastry grillowanego sera i całość posyp płatkami migdałów oraz listkami mięty. Na sam koniec sałatkę polej olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek.
*