Sznycelki ryzowe


Te sznycelki to polaczenie ryzu z warzywami oraz dopelniajacymi smaku przyprawami. Osobiscie lubie ryz z lagodnym curry. Potrawa jest tym lepsza, ze smak marchwi i cukini nie zginal i mimo sporej ilosci ryzu jest nadal wyczuwalny.
Sznycelki najlepiej podac z bukietem salatek i slodko-kwasnym sosem curry.

skladniki:
1 cukinia
2 marchewki
250g ryzu basmati
kilka listkow swiezej bazyli
curry
sol, pieprz
2 jajka
6 lyzek maki
wykonanie:
Ryz podgotowujemy chwile w osolonej wodzie tak by byl jedrny. Odcedzamy i przekladamy do miski.
Cukinie myjemy, scieramy na tarce z duzymi oczkami i odciskamy z niej sok.
Marchewke obieramy i scieramy na tarce tak samo jak cukinie. Warzywa dokladamy do ryzu.
Dodajemy tez jajka, make i przyprawy. Dokladnie mieszamy i formujemy kotleciki.
Smazymy na rozgrzanym oleju z kazdej strony po okolo 5 minut.
Smacznego!