Sznycel wołowy z cebulką
- 4 sznycle wołowe (o grubości 5-10 mm)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki cukru palmowego (lub trzcinowego)
- pieprz
- 2 duże cebule
- olej do smażenia szycli
- masło do smażenia cebuli
Myślę, że całą tajemnicą dobrego sznycla jest odpowiednia marynata. Ja tym razem, zdecydowałam się na przepis ze strony doradca smaku.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz i olej połączyć.
Przygotować naczynie do którego należy włożyć mięso, a następnie zalać je marynatą. Dokładnie obtoczyć wołowinę z każdej strony. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Cebule obrać. Pokroić na półplasterki i usmażyć na maśle na złoty kolor. Oddstawić.
Na drugiej patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nim każdy sznycel, po około 1,5 minuty z każdej strony.