Sznycel wiedeński
Składniki:
- 4 kotlety cielęce
- sól
- pieprz do smaku
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- ½ szklanki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Krok 1
Kotlety rozbij cienko tłuczkiem przez arkusz folii spożywczej. Ubijaj mięso z obu stron jak najcieniej. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.
Krok 2
Jajko dokładnie roztrzep ze szczyptą soli na głębokim talerzu. Na kolejnych 2 talerzach przygotuj mąkę oraz bułkę tartą.
Kotlety obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.
Krok 3
Na patelnię dodaj kilka łyżek oleju. Poczekaj chwilę, aż tłuszcz dobrze się nagrzeje. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż panierka ładnie się zrumieni.
Sznycle wiedeńskie podawaj zwyczajowo z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad