Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński
Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 duże jajko
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 1 cytryna
Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Kotlety rozbij cienko tłuczkiem przez arkusz folii spożywczej. Ubijaj mięso z obu stron jak najcieniej. Dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.

Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Jajko dokładnie roztrzep ze szczyptą soli na głębokim talerzu. Na kolejnych 2 talerzach przygotuj mąkę oraz bułkę tartą.

Kotlety obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.

Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Na patelnię dodaj kilka łyżek oleju. Poczekaj chwilę, aż tłuszcz dobrze się nagrzeje. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż panierka ładnie się zrumieni.

Sznycle wiedeńskie podawaj zwyczajowo z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw.

Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad

Zdjęcie - Sznycel wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów