Szaszłyki
Szaszłyki - niby nic wielkiego, ale dobra marynata robi różnicę! Pomidorki koktajlowe na szaszłyku również mnie pozytywnie zaskoczyły. Bazowałam na przepisie Myszy Klapsiary w związku z jej konkursem. Troszkę zmieniłam proporcje składników no i sposób przygotowania. Nie smażyłam na patelni, ale piekłam w nowym nabytku - piekarniko-opiekaczu ;)
Składniki
ok. 200 gr mięsa z indyka
po połowie zielonej, żółtej i czerwonej papryki
ok. 10 pomidorków koktajlowych
średnia cebula
Marynata:
1/4 szklanki oleju
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki czosnku w proszku
pół łyżeczki suszonego oregano
pieprz, sól
Składniki marynaty wymieszać. Dodać do niej kurczaka, wymieszać i pozostawić na noc w lodówce. Warzywa pokroić według własnego upodobania ;) i z finezją nakładać na patyczki (wcześniej namoczone w wodzie).