Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla
Mimo mało zachęcającej pogody pojechaliśmy na weekend na działkę. Pogoda na szczęście nas oszczędziła, padało malutko i głównie w porach które nas rekreacyjnie nie interesowały. Mały brykał, grabił z dziadkiem, woził taczkami z tatą a ze mną gotował jak zawsze. A propos, ostatnio byliśmy na pikniku rodzinnym w żłobku Bąbla. Były różne gry i zabawy włączające rodziców, jednym z nich było "jak znamy/znacie wasze dziecko". Żłobkowa Ciocia czytała opis dziecka a rodzice musieli zgadnąć, że to o ich brzdącu. Opis Bartka zaczynał się od słów "co rano gotuje dla całej grupy...." od razu wiedziałam, że to moje dziecko. Coraz bardziej jestem skłonna kupić mu te "wypasioną" stojącą kuchnię z pełnym wyposażeniem. Na szczęście są też w innych kolorach niż różowe.
Tym razem w grillowym menu były szaszłyki z indyka i żeberka inne niż ostatnio.

Zdjęcie - szaszłyki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMarynata do indyka
  • sok z całej pomarańczy
  • 1 łyżka sosu słodkiego chilli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka syropu borówkowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy
Zdjęcie - szaszłyki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW tej mieszaninie, pokrojony w kostkę, indyk powinien poleżeć kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowego indyka nadziewamy na szpadki naprzemiennie z warzywami.

Marynata do żeberek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1 łyżeczka sosu sojowe ciemnego
Zdjęcie - szaszłyki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻeberka pokrojone na porcje smarujemy gęstą marynatą i zostawiamy na noc. W trakcie grillowania kilkakrotnie smarujemy żeberka. Pycha.

Kategorie przepisów