Szaszłyki mięsne i warzywne
Razem z nadejściem wiosny naszła mnie ochota na warzywa. Dużo kolorowych warzyw. Ostatnio uskuteczniam w kuchni najróżniejsze sałatki. Ale panowie, jak to panowie, wołają o mięso. Więc przygotowałam coś co zadowoli mnie, ich i jeszcze będzie przypominać lato. Więc powstały szaszłyki – mięsne dla chłopaków, warzywne dla mnie. I wiecie, co? Mięsne najbardziej smakowały mi, a warzywne im ;) Choć jedne i drugie były świetne. Warzyw praktycznie nie doprawiałam. Chciałam wydobyć tylko ich własny smak – są przecież pyszne. Za to mięsku urządziłam aromatyczną marynatę, żeby wydobyć jego smaki na wierzch. Połączenie wyszło fantastycznie. Już nie mogę się doczekać letniego grillowania, żeby przyrządzić ja na prawdziwym ogniu. Ale póki co piekarnik w ruch i pyszny obiad gotowy :)
Marynata do szaszłyków inspirowana libańskimi szaszłykami Panny Malwiny, jednak mocno ją zmieniłam.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- Mały kubek jogurtu bałkańskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 limonka
- Łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól, pieprz
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 250g pomidorków koktajlowych
- Ok. 6-8 małych czerwonych cebulek
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- Opcjonalnie: cukinia, kolorowe papryki, inne lubiane warzywa
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać jogurt, koncentrat, sok z limonki, kurkumę, papryki oraz sól i pieprz. Do marynaty dodać kurczaka, dokładnie wymieszać i schować do lodówki na przynajmniej 2 godziny – najlepiej całą noc. Patyczki do szaszłyków namoczyć przynajmniej 30 minut w zimnej wodzie – inaczej mogą zacząć się palić pod wpływem temperatury. Bakłażana (i cukinię) pokroić w kostkę, paprykę w kwadraty, cebulki obrać i pokroić w ćwiartki. Nie odkrawać ogonków zupełnie – jedynie je przyciąć, tak żeby cebulki się nie rozpadały. Piekarnik nagrzać do 230st. C. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka. Na drugie nadziewać warzywa (bakłażan, cukinia, pomidorki, papryki, cebulki) w dowolnej kolejności, starając się, aby na każdym patyczku znalazły się wszystkie warzywa i przeplatając je kolorystycznie – dla ładniejszych efektów wizualnych. Szaszłyki warzywne polać oliwą z oliwek. Piec ok. 15 minut (lub tyle, aby mięso było upieczone, ale soczyste) pod grillem w piekarniku obracając w trakcie. Podawać z dipem czosnkowym.
Smacznego!