Szaszłyki klasyczne na ostro
            
 Nie ma grillowania bez szaszłyków!  
Szaszłyki to wg mnie jedno z podstawowych dań z grilla. Uwielbiam w nich warzywa przesiąknięte smaczkiem rusztu oraz soczyste kawałki piersi z kurczaka. Pyszne są nawet po 2 dniach, dlatego robię ich zawsze bardzo dużo, a później dojadam jeszcze przez kilka dni po grillowaniu. Najczęściej w doborze składników nabijanych na patyczek stawiam na wersję klasyczną, zmieniam jedynie skład przypraw, tym razem było na ostro.
Szaszłyki klasyczne na ostro (ok 10 sztuk):
- 2 piersi z kurczaka
 - 3 papryki
 - 15 pieczarek rozkrojonych na pół
 - 20-30 czarnych oliwek
 - 1-2 białe cebule
 - pieprz kajeński
 - wędzona papryka w proszku
 - sól, pieprz
 
 Piersi z kurczaka kroję w dużą kostkę, posypuje solą i pieprzem, mieszam. Papryki kroję na sześć kawałków, następnie każdy rozcinam na pół. Pieczarki kroje na połówki, cebulę kroję na ćwiartki, każdą rozcinam na pół. Na patyczki szaszłykowe nabijam kolejno paprykę, cebulę, pierś z kurczaka, oliwkę, połówkę pieczarki itd., powtarzając każdy składnik szaszłyka ok 3 razy. Nadziane na patyczki szaszłyki układam na talerzu, obficie oprószam pieprzem kajeńskim, wędzoną papryką, sola i pieprzem. Gotowe szaszłyki układam na dobrze rozgrzanym ruszcie i grilluje ok 15-20 min (do czasu aż mięso z piersi kurczaka będzie dobrze upieczone) obracając co jakiś czas aby równo się opiekały. 
 Smacznego