Szarlotka

Szarlotka

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka na ciescie kruchym, to przepyszne masłowo-kruche ciasto z jabłkami, to także szarlotka amerykańska zwana "Apple Pie".

Zaletą amerykańskiej szarlotki jest doskonałe ciasto składające się z wielu cieniutkich warstw wypełnione surowymi jabłkami o smakach cynamonu, migdałów i wanilii.

Szarlotka jest prostym ciastem i szybkim w przygotowaniu, a smakuje anielsko.

Polecam do popołudniowej herbatki.

Składniki na szarlotkę:

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

200 g zimnego masła

szczypta proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 żółtka

3-4 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz jabłkowy:

ok. 1 kg jabłek /szara reneta, bramley/

2-3 łyżki cukru muscovado

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka masła roztopionego

1/4 szklanki rodzynek /koryntki, sułtanki, jumbo/

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać szarlotkę?

Mąkę z solą i proszkiem wymieszać i przesiać.

Dodać kawałki masła, cukry, żółtka i wodę, zagniesć ciasto ręcznie lub malakserze.

Uformować płaski placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.

Przygotować farsz. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę oraz skropić sokiem z cytryny.

Po czym wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, masłem i rodzynkami.

Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować bardzo cienko i wyłożyć natłuszczony spód formy do tarty /24 -26 cm/.

Nakłuć spód ciasta widelcem.

Wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem, naciąć na srodku nożem.

Ze skrawek ciasta można wyciąć listki i ułożyć na wierzchu.

Wierzch szarlotki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać 1 łyżką zmielonych migdałów, ale nie jest to konieczne.

Piec 200'C przez 50 minut, pod koniec pieczenia ciasto przykryć pergaminem.

Szarlotka jest doskonała na ciepło z lodami lub bitą smietaną.

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów