SZARLOTKA

Zdjęcie - SZARLOTKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio miałam wielką ochotę na szarlotkę , więc dłużej już nie zwlekając , upiekłam ją , a przy okazji zużyłam żółtka , które zostały mi od poprzedniego ciasta. Jabłka , w zależności od czasu i chęci , gotuję z cukrem do miękkości albo ścieram na tarce i daję surowe. Tym razem wybrałam tę drugą , szybszą wersję.

Składniki:
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1/2 kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat

Ponadto:
- ok. 1 kg jabłek
- cukier do smaku
- cynamon (według uznania , ja daję ok. 1/2 łyżeczki)
- 1-2 łyżki tartej bułki

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia , posiekać z margaryną , dodać żółtka , jajko i aromat. Wszystko razem zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić , to można dodać 1 łyżkę śmietany) , podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować na wielkość blachy (u mnie 20 x 30 cm) , na to równomiernie rozłożyć starte jabłka wymieszane z cukrem , cynamonem i tartą bułką. Przykryć drugą częścią ciasta , brzegi docisnąć , całość gdzieniegdzie ponakłuwać widelcem. Upiec na rumiano (zajęło mi to prawie godzinę).

Zdjęcie - SZARLOTKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy