Szarlotka z serem
przepis:
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
15 dag cukru
cynamon
Masa serowa:
25 dag białego sera
10 dag cukru
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 l śmietanki 30 %
skórka otarta z cytryny
.
Zarobić kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić, rozgotować , po odparowaniu wody przetrzeć.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na tortownicę, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku (ok 20 min)
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i piec dalej ok 15 min.
Ser, śmietankę, cukier, cukier waniliowy utrzeć.
Pod koniec dodać startą skórkę i sok z cytryny oraz żelatynę. (Wcześniej zalewamy ją niewielką ilością wody, a kiedy napęcznieje ogrzewamy w kąpieli wodnej aby się rozpuściła).
Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto z masą jabłkową.