Szarlotka z semoliną
Sezon szarlotkowy trwa w najlepsze, dlatego kilka dni temu upiekłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem semoliny. Czym jest semolina? To doskonale znana we Włoszech gruboziarnista mąka z twardej pszenicy durum, o konsystencji przypominającej kaszę mannę. Do kruchego ciasta na szarlotkę nadaje się świetnie, ponieważ sprawia, że ma ono bardzo pożądaną "piaskową" konsystencję.
Szarlotka z semoliną/ przepis własny, składniki na formę o wymiarach 20x20cm/
- 125 g masła
- 1/2 szklanki semoliny
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
- szczypta soli
nadzienie:
- 4 średniej wielkości młode, kwaśne jabłka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka semoliny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
dekoracja;
- 1 łyżka cukru pudru
Z przesianej przez sitko mąki, semoliny, pokrojonego w kostkę masła, cukru, soli, ekstrakt lub ziarenka wanilii i żółtka, zagniatam zwarte ciasto.Owijam je folią spożywczą i wkładam na 1,5 h na dolną półkę lodówki.Formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielę na 2 części.Jedną z nich wylepiam spód mojej szarlotki, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 12 minut. Spód powinien mieć złoty kolor.W tym czasie obieram i kroję w talarki jabłka.Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję miód, sok z cytryny i duszę je przez około 10 minut na wolnym ogniu. Na samym końcu dodaję cynamon, mieszam.Przekładam tak przygotowane nadzienie na podpieczony spód, na wierzchu układam pozostałą część surowego kruchego ciasta.Szarlotkę piekę przez 35 minut (bez termoobiegu) w temp. 200 stopni C.Studzę, posypuję cukrem pudrem i kroję.
Smacznego!
Ps: Bardzo dziękuję Beleco za przepiękny pakiet kartek-motywatorów.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________