Szarlotka z migdałami
Jest wiele odmian tego przepysznego ciasta , ale smak zawsze pozostaje ten sam.
Swieże, soczyste jabłka zerwane prosto z sadu, aromatyczny cynamon, gdzies zawieruszony goździk i prażone migdały, to przepyszna kompozycja jesiennego ciasta – Szarlotki jesiennej z migdałami.
Placek z jabłkami zwany szarlotką lub Apple Pie od dziesięcioleci symbolizuje ciepło domowego ogniska.
To jest doskonałe domowe ciasto przygotowane z najprostszych i ogólnie dostępnych produktów.
Zapraszam !
Szarlotka z migdałamiSkładniki:
320 g mąki tortowej
200 g masła schłodzonego
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
3 żółtka
4 łyżki zimnej wody
oraz:
1 kg jabłek antonówek
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru białego
2 łyżki żurawiny suszonej
1 łyżeczka zmielonych migdałów
1/4 szlanki migdałów bez skórki
Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
Dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć z sypkimi składnikami, tak aby powstała kruszonka.
Dodać żółtka i zimną wodę.
Wyrobić ciasto, uformować placek płaski.
Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać z cynamonem i cukrem.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę i rozwałkować o srednicy foremki 24-26 cm.
Wyłożyć spód foremki jednym plackiem, posypać zmielonymi migdałami.
Rozłożyć równomiernie pokrojone jabłka.
Jabłka przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, zlepiając końce.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 200’C.
Następnie wyjąć z piekarnika, posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać wierzch połówkami migdałów.
Piec ponownie w 200’C przez 25-30 minut.
Posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub zimno z lodami lub bitą smietaną.
Smacznego ?