Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

Zdjęcie - Szarlotka z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio Ktoś mi zadał pytanie, co najbardziej lubię piec. Bez zbędnego namysłu odpowiedziałam, że szarlotki. To moje ulubione ciasto, i choć często przeklinam chwile, gdy mozolnie obrabiam kilogramy jabłek, to jednak finalnie smak wynagradza wszystko. Poza tym... kto nie lubi szarlotki? Jeśli się ją przyrządzi, wiadomo z góry, że "kupi się" podniebienia otoczenia. W końcu nie piecze się tylko dla siebie. A co Wy najchętniej pieczecie?
Tym razem padło na szarlotkę z dodatkiem zmielonych migdałów. Krucha, słodziutka, ale i delikatna, dzięki wcześniejszemu, lekkiemu uprażeniu jabłek. W zasadzie idealna. Jedyny minus, to że szybko zniknęła ;)


Ciasto: przepis na ciasto ze strony Kwestia Smaku

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko + 3 żółtka


Nadzienie:

  • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka; u mnie champion)
  • 10 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g płatków migdałowych


Przygotowanie ciasta Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiać do dużej miski. Dodać cukry, sól i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, całość posiekać nożem. Dodać jedno jajko rozbełtane z trzema żółtkami i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić spód formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część zawinąć w folię spożywczą. Zarówno tortownicę, jak i ciasto w folii schować do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie z jabłek.
Przygotowanie jabłek Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następne w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka lub dużej głębokiej patelni. Dodać cukry, cynamon i podgotować - u mnie około 20 minut, zależy od rodzaju jabłek. Nie powinny się rozpadać. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wyłożyć jabłka na durszlak i odcedzić z nadmiaru powstałego soku. Płatki migdałowe zmielić.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Na ciasto w formie wysypać równomiernie 3 łyżki zmielonych migdałów. Resztę dodać do jabłek i wymieszać. Jabłka przełożyć do tortownicy, na koniec zetrzeć na nie schłodzone ciasto. Ciasto piec około godziny (u mnie wystarczyło 50 minut). Jeśli wierzch zacznie się szybko rumienić, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
*w oryginale z pozostałych trzech białek można ubić pianę z białek, utrzeć z cukrem, i wyłożyć je na warstwę jabłek, a następnie wyłożyć ciasto. pominęłam jednak taką piankę

Zdjęcie - Szarlotka z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów