Szarlotka z kruchym ciastem

Szarlotka z kruchym ciastem
Zdjęcie - Szarlotka z kruchym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka jest to ciasto pochodzące z Francji i przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe jak i przetworzone i dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon lub goździki. Często podawana jest gorąca z lodami. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Zdjęcie - Szarlotka z kruchym ciastem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Ciasto
Kuchnia: Francuska
Trudność: Łatwe
Porcje: 8 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 50 min.
Kalorie: 275 kcal

Przedstawiamy oryginalny francuski przepis na szarlotkę. Francuski, czyli z miejsca gdzie zgodnie z obecną wiedzą powstały pierwsze szarlotki.

Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 250 g masła

  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • Cukier puder do posypania

  • Mus jabłkowy:
  • 1500 g jabłek, polecam Szarą Renetę

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:
  • W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, małe kawałki masła, jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • Następnie należy przygotować mus jabłkowy. Jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce. Gdy będzie to już gotowe, dodać 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Następnie wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem i połowę ciasta wykleić na dnie formy. Następnie nałożyć mus jabłkowy i pozostałą część ciasta odrywać po kawałku i ułożyć na musie jabłkowym.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 – 60 min., aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gdy będzie gotowe pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów