Szarlotka z kruchym ciastem
Szarlotka jest to ciasto pochodzące z Francji i przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe jak i przetworzone i dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon lub goździki. Często podawana jest gorąca z lodami. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Danie: Ciasto
Kuchnia: Francuska
Trudność: Łatwe
Porcje: 8 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 50 min.
Kalorie: 275 kcal
Przedstawiamy oryginalny francuski przepis na szarlotkę. Francuski, czyli z miejsca gdzie zgodnie z obecną wiedzą powstały pierwsze szarlotki.
Składniki:- Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g masła
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
Cukier puder do posypania
- Mus jabłkowy:
1500 g jabłek, polecam Szarą Renetę
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, małe kawałki masła, jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na chwilę do lodówki.
- Następnie należy przygotować mus jabłkowy. Jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce. Gdy będzie to już gotowe, dodać 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Następnie wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem i połowę ciasta wykleić na dnie formy. Następnie nałożyć mus jabłkowy i pozostałą część ciasta odrywać po kawałku i ułożyć na musie jabłkowym.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 – 60 min., aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gdy będzie gotowe pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook