Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:

  • jabłka prażone
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym

Owsianka z pomarańczami, orzec…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami

Ciasteczka kakaowe z żurawiną…

Beti Beti
kruche babeczki

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Świąteczne ciasto żurawinowe

Świąteczne ciasto żurawinowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem
1

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe z kremem i warstwą malinową

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder pingui
3

Ciasto kinder pingui

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Raffaello
1

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy