Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:

  • jabłka prażone
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Jak zrobić pierogi ruskie?
2

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem do kanapek

Twarożek z rzodkiewką i czosnk…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Jagodzianki – najlepsze

Jagodzianki – najlepsze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami

Najlepsze ciasto drożdżowe z p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ser smażony z kminkiem
1

Ser smażony z kminkiem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Stefanki cioci Basi

Stefanki cioci Basi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Drożdżówka Teresy

Drożdżówka Teresy

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grochowa Ani

Zupa grochowa Ani

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady