Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:

  • jabłka prażone
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Szyszki
1

Szyszki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bigos staropolski najlepszy na święta
2

Bigos staropolski najlepszy na…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
2

Pieczony bigos z wieprzowiną i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Tort dla Jacka Skellingtona

Tort dla Jacka Skellingtona

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort czekoladowy z adwokatowym kremem
1

Tort czekoladowy z adwokatowym…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik jagodowy pieczony (z mrożonymi jagodami)
2

Sernik jagodowy pieczony (z mr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym
1

Murzynek z kremem śmietankowo…

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik tiramisu na zimno
2

Sernik tiramisu na zimno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto biała dama
1

Ciasto biała dama

ilovebake ilovebake
I Love Bake