Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem i szarlotka z bezą, to ciasta niezwykle popularne i bardzo lubiane, ale jeśli ktoś woli klasyczną szarlotkę , to przepis również znajdziecie na blogu.

Pyszne połączenie kremu budyniowego z kwaskowatymi jabłkami swietnie się uzupełnia z półkruchym ciastem. Przepyszny smak ciasta i swietna propozycja na niedzielny deser.

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 460 g mąki tortowej
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej smietany
  • 80 g proszku budyniowego
  • 800 ml mleka
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą i proszkiem przesiać dodać cukier i cukier waniliowy oraz kawałki masła.
  2. Rozetrzeć do połączenia masła.
  3. Następnie dodać jajko, żółtka i kwaśną smietanę.
  4. Wyrobić wszystkie składniki do połączenia w jednolite ciasto.
  5. Uformować kulę, oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  6. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
  7. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  8. Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać. /Jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodać 2 łyżki cukru./
  9. Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm posmarować tłuszczem.
  10. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować  i wyłożyć na spód formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  11. Podpiec w piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
  12. Ugotować budynie wg. przepisu w 800 ml mleka.
  13. Na podpieczony spód wyłożyć starte jabłka, ciepły budyń.
  14. Na wierzch dodać starte zamrożone ciasto.
  15. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut lub do zarumienienia.
  16. Gorące posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów