Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem i szarlotka z bezą, to ciasta niezwykle popularne i bardzo lubiane, ale jeśli ktoś woli klasyczną szarlotkę , to przepis również znajdziecie na blogu.
Pyszne połączenie kremu budyniowego z kwaskowatymi jabłkami swietnie się uzupełnia z półkruchym ciastem. Przepyszny smak ciasta i swietna propozycja na niedzielny deser.
Składniki:
- 460 g mąki tortowej
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 250 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kwaśnej smietany
- 80 g proszku budyniowego
- 800 ml mleka
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek
- sok z jednej cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Mąkę z solą i proszkiem przesiać dodać cukier i cukier waniliowy oraz kawałki masła.
- Rozetrzeć do połączenia masła.
- Następnie dodać jajko, żółtka i kwaśną smietanę.
- Wyrobić wszystkie składniki do połączenia w jednolite ciasto.
- Uformować kulę, oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
- Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
- Dodać cynamon i rodzynki, wymieszać. /Jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodać 2 łyżki cukru./
- Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm posmarować tłuszczem.
- Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na spód formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Podpiec w piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
- Ugotować budynie wg. przepisu w 800 ml mleka.
- Na podpieczony spód wyłożyć starte jabłka, ciepły budyń.
- Na wierzch dodać starte zamrożone ciasto.
- Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut lub do zarumienienia.
- Gorące posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?