Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka z budyniem to fajne połączenie kruchego spodu, wkładu jabłkowo - cynamonowo - budyniowym oraz kruszonki. Pycha, bardzo lubię takie kompozycje! Ciasto takie nadaje się na każdą słodką okazję, może również gościć na wigilijnym stole. Skorzystałam z przepisu Evenki, polecam!

Składniki:

  • 1 /2 kg mąki
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru kryształu + 4 łyżki do budyniu
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta

Jajka utrzeć z cukrem kryształem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać utarte jajka, wszystko razem zagnieść.

Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 25 x 35 cm) a drugą włożyć do zamrażalnika.

Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, posypać je cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie na jabłka wyłożyć gorący budyń ugotowany w 3 szklankach mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru. Budyń rozprowadzić równo na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta, najlepiej na grubych oczkach. Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem waniliowym.

Smacznego !

Zdjęcie - Szarlotka z budyniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     Zdjęcie - Szarlotka z budyniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów