Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Zdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wrzesień to zdecydowanie szarlotek czas, na blogu jest już ich kilka, ale że jabłek mamy urodzaj to eksperymentuję z kolejnymi wersjami tego pysznego deseru i dziś zapraszam Was na bardzo kruchą z bezą i dodatkiem budyniu do jabłek, który świetnie wiąże sok i sprawia że ciasto pięknie się kroi.

 

Składniki i przygotowanie szarlotki z bezą:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na conajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm) i podpiekamy na

Jabłka:

  • ok 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 budyń (40 g) śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.

Beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubijamy, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż się całkiem rozpuści.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie. Gotową wykładamy na jabłka.

Na bezę ścieramy ciasto z zamrażalnika.

Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Smacznego

Zdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów