Szarlotka z bezą – przepis

Szarlotka z bezą – przepis

Jedna z pyszniejszych szarlotek jakie jadłam. Połączenie ciasta kruchego, masy jabłkowej oraz bezy jest po prostu rewelacyjne. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Inspiracja: pieczarkamysia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g maki tortowej
  • 25 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego ( proszku )
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, żółtek oraz masła zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na 30 min. do lodówki ( można zostawić na całą noc ). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownice o śr. 26 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzone ciasto. Starte jabłka odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy, przekładamy na ciasto. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz budyń śmietankowy. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min. Beza powinna być zarumieniona. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika pozwalamy, aby ciasto przez 15 min. pobyło w środku. Smacznego.

 

Zdjęcie - Szarlotka z bezą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z bezą – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Beza, budyń, Cynamon, Jabłka, Kruche, Szarlotka

Kategorie przepisów

Podobne przepisy