Szarlotka z Badenii
Przepis pochodzi z książki sprzedawanej z "Rzeczpospolitą" - "Podróże kulinarne" - ta to Kuchnia Niemiecka.
200 g mąki
szczypta soli
100 g cukru
1 żółtko
100 g zimnego masła
2 łyżki bardzo zimnej wody
750 g jabłek
50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki dżemu z moreli
50 g rodzynek
50 g migdałów
Z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 g masła i wody trzeba szybko zagnieść ciasto. Trzeba je rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Odstawić do lodówki.
W tym czasie trzeba pokroić jabłka na plasterki. Rozpuścić masło i zmieszać cukier z cynamonem.
Schłodzone ciasto trzeba teraz posmarować dżemem - w oryginalnym przepisie jest galaretka jabłkowa czyli Apfelgelee - ale z powodu braku galaretki użyłam tego co miałam pod ręką. Na dżemie układa sie równo warstwę jabłek. Dość kopiaście ale opadną w piekarniku. Jabłka przesypuję rodzynkami, polewam masłem - równo - najlepiej posmarować wierzch pędzelkiem. Posypuję wierzch płatkami migdałów i cukrem z cynamonem.
Ciasto piekłam 30 minut w 200 stopniach a na koniec podpiekałam od dołu 10 minut. Bałam się, że przy soczystych jabłkach będzie niedopieczony i mokry.
Ciasto wyszło rewelacyjne!
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu: