Szarlotka z Badenii

Szarlotka z Badenii

Przepis pochodzi z książki sprzedawanej z "Rzeczpospolitą" - "Podróże kulinarne" - ta to Kuchnia Niemiecka.

200 g mąki

szczypta soli

100 g cukru

1 żółtko

100 g zimnego masła

2 łyżki bardzo zimnej wody

750 g jabłek

50 g masła

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki dżemu z moreli

50 g rodzynek

50 g migdałów

Z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 g masła i wody trzeba szybko zagnieść ciasto. Trzeba je rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Odstawić do lodówki.

W tym czasie trzeba pokroić jabłka na plasterki. Rozpuścić masło i zmieszać cukier z cynamonem.

Schłodzone ciasto trzeba teraz posmarować dżemem - w oryginalnym przepisie jest galaretka jabłkowa czyli Apfelgelee - ale z powodu braku galaretki użyłam tego co miałam pod ręką. Na dżemie układa sie równo warstwę jabłek. Dość kopiaście ale opadną w piekarniku. Jabłka przesypuję rodzynkami, polewam masłem - równo - najlepiej posmarować wierzch pędzelkiem. Posypuję wierzch płatkami migdałów i cukrem z cynamonem.

Ciasto piekłam 30 minut w 200 stopniach a na koniec podpiekałam od dołu 10 minut. Bałam się, że przy soczystych jabłkach będzie niedopieczony i mokry.

Ciasto wyszło rewelacyjne!

Przed upieczeniem:

Zdjęcie - Szarlotka z Badenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po upieczeniu:

Zdjęcie - Szarlotka z Badenii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów