Szarlotka w słoiku
Była wycieczka do sadu , były jabłuszka ... teraz są pyszne aromatyczne przetwory .
Szybko a tyle smaków i zapachów w zimowe wieczory .
Szarlotka w słoiku
Składniki:
3 kg jabłek
1 łyżka cynamon mielony
4 łyżki cukier bursztynowy kandyz
1/2 szklanki cukier kryształ
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Pokrojone jabłka dajemy do dużego garnka najlepiej szerokiego i niskiego. Dodajemy cukier bursztynowy , sok z cytryny i cukier zwykły - mieszamy nakrywamy i smażymy. Co 10 min mieszamy. Po ok 20 min dodajemy cynamon i kardamon oraz sok z 1 cytryny. Mieszamy i jeszcze smażymy ok 10 min. Jabłka nie mogą całkiem się rozpaść , muszą być wyczuwalne. Gorące jabłka nakładamy do słoików , zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.
a jak było w sadzie wesoło