Szarlotka ucierana

Szarlotka ucierana

Zdjęcie - Szarlotka ucierana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka ucierana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Szarlotka ucierana - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 750 g jabłek
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml oleju Oliwier
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

 

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półtalarki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.

 

Jajka ubijamy z cukrem i solą na puszystą pianę za pomocą miksera na wysokich obrotach.

Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.

Dolewamy olej i mieszamy.

 

Do ciasta dodajemy przygotowane jabłka i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy około 22-24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 60 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, można w połowie czasu przykryć je folią aluminiową lub pergaminem.

 

Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.

Kategorie przepisów