Szarlotka ucierana
Składniki
- 750 g jabłek
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 ml oleju Oliwier
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półtalarki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Jajka ubijamy z cukrem i solą na puszystą pianę za pomocą miksera na wysokich obrotach.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Dolewamy olej i mieszamy.
Do ciasta dodajemy przygotowane jabłka i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy około 22-24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 60 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, można w połowie czasu przykryć je folią aluminiową lub pergaminem.
Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia o 10 minut.