Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Zdjęcie - SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiszarlotka sypana

Szarlotka sypana czyli szarlotka dla leniwych :-) Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Składa się z jabłek, sypkich składników i wiórek masła pokrywających wierzch. Ciasto pięknie się prezentuje i smakuje, gorąco polecam!


Źródło: link

Składniki:

  • 2 szklanki kaszki manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 200 g masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 2 kg kwaskowatych jabłek, najlepiej szara reneta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Szklanka = 250 ml Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukry, cynamon i dobrze wymieszać. Jabłka podzielić na dwie równe części.
Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy równe części. Dno blaszki o wymiarach 35 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki blaszki wysmarować masłem. Wsypać jedną cześć sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek, przykryć drugą częścią sypkich składników. Wyłożyć drugą połowę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Na wierzch wyłożyć równomiernie wiórki zimnego masła. Masłem przykryć całą powierzchnię ciasta. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić. Zdjęcie - SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiszarlotka sypana

Smacznego! Zdjęcie - SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiszarlotka sypana


SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE)SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE)
Zdjęcie - SZARLOTKA SYPANA (LOOSE APPLE PIE) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów